ryba na vietnamský způsob Cá Kho Tộ

Ingredience

  • 2x 1/3 šálku vody, lze použít i kokosovou vodu
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 šalotky, nakrájené
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1,5 lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky vloček červené papriky / mleté papriky
  • 1/3 šálku cukru
  • 1 kg filetů ze sumce/kapra
  • 0,5 lžičky cukru
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
  • jarní cibulka nebo chilli papričky, nakrájené (na ozdobení)

Postup

V malé misce smíchejte 1/3 šálku vody s rybí omáčkou a dejte stranou. V jiné misce smíchejte šalotku, česnek, pepř a paprikové vločky a odložte stranou.

Ve velké pánvi zahřejte další 1/3 šálku vody a 1/3 šálku cukru a míchejte, dokud není cukr zlatohnědý. Přimíchejte připravenou směs s rybí omáčkou a přiveďte k varu. Přidejte směs se šalotkou a vařte, dokud šalotka nezměkne. Poté vložte sumčí filety. Přiklopte a vařte, dokud není možné rybu lehce oddělit vidličkou, v průběhu vaření rybu otočte. Vyjměte rybu a odložte na talíř, přikryjte, aby nevychladla.

Zvyšte teplotu na maximum a vsypte do pánve ½ lžičky cukru. Přidejte šťávu z limetky. Přiveďte k varu a chvíli duste.

Hotovou omáčkou přelijte sumce a ozdobte jarní cibulkou nebo chilli papričkami.

originál: https://www.asiafood.cz/recepty/ca-kho-t/