ryba na vietnamský způsob Cá Kho Tộ
Ingredience
- 2x 1/3 šálku vody, lze použít i kokosovou vodu
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 šalotky, nakrájené
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1,5 lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky vloček červené papriky / mleté papriky
- 1/3 šálku cukru
- 1 kg filetů ze sumce/kapra
- 0,5 lžičky cukru
- 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
- jarní cibulka nebo chilli papričky, nakrájené (na ozdobení)
Postup
V malé misce smíchejte 1/3 šálku vody s rybí omáčkou a dejte stranou. V jiné misce smíchejte šalotku, česnek, pepř a paprikové vločky a odložte stranou.
Ve velké pánvi zahřejte další 1/3 šálku vody a 1/3 šálku cukru a míchejte, dokud není cukr zlatohnědý. Přimíchejte připravenou směs s rybí omáčkou a přiveďte k varu. Přidejte směs se šalotkou a vařte, dokud šalotka nezměkne. Poté vložte sumčí filety. Přiklopte a vařte, dokud není možné rybu lehce oddělit vidličkou, v průběhu vaření rybu otočte. Vyjměte rybu a odložte na talíř, přikryjte, aby nevychladla.
Zvyšte teplotu na maximum a vsypte do pánve ½ lžičky cukru. Přidejte šťávu z limetky. Přiveďte k varu a chvíli duste.
Hotovou omáčkou přelijte sumce a ozdobte jarní cibulkou nebo chilli papričkami.