Thajská kuchyně

Chilli pasta, Tom Yam Soup, Tom Kha Soup, Pad Thai

Chilli pasta

Ingredience:

  • slunečnicový olej - 6 lžic
  • 3 lžíce mrkve
  • 3 lžíce cibule
  • 2 lžíce česneku
  • 3 lžíce chilli bez semínek
  • 2 lžíce sóji (smíchané light + dark)
  • 2 ličky cukru
  • 2 lžičky šťávy z limetky

Postup:

  1. Do rozehřátého oleje na pánvi dát mrkev a cibuli a smažiz dokud není cibule hnědá
  2. Přidat česnek a smažit dokud nezhnědne
  3. Přidat chilli a po 10 sekundách vypnout plamen
  4. přidat sojovku, cukr a šťávu z limetky a dát do mixeru a rozmixovat
  5. takto vydrží pasta cca 1 měsíc v lednici

Tom Yam Soup

ingredience(na 1 porci):

  • 2 lžičky chilli pasty
  • 2 kafírové listy
  • 2 kousky galangal
  • nakrájená rajčata, cibuli a mrkev - od každého malou hrst
  • předsmažené tofu, maso nebo seafood
  • sojovka - 1 lžíce silné a 1 lžíce light
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • 1 lžíce kokosového mléka

postup:

  1. 300 ml vody na pánev (přidat syrové maso)
  2. až se začne voda vařit přidat hrsti zeleniny 1 třeba brokolici a tofu
  3. nechat 4 minuty vařit (větší porce nechat vařit déle
  4. dále přidat sojovku, cukr  chilli pastu
  5. nakonec kokosové mléko a limetkovou šťávku a hotovo :)