rybí kuličky od táty
To je trochu jinačí, ..... ty moje: očištěné ryby lehce povařím v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem (jdou potom od velkých kostí) stačí zhruba 10 minutek. potom obrané maso umelu a přidám třeba gothaj nebo špekáček (vůbec není špatná třeba i namletá anglická, ale ne moc. - taky umlet. Cibuli, česnekem moc nešetřit, pepř, vejce, majoránku, dosolit, přidat trochu podravky nebo vegety a dohustit trochou strouhanky. nechat tak 3 hoďky v chladnu odležet a smažit.
jinak lák je normální míň kyselé deko, nebo starší použitý lák z okurek. Pozor - do láku dávat kuličky vychladlé
jinej recept:
- 750 g rybího masa bez kůže a kostí (ideálně více druhů)
- 750 g mletého vepřového bůčku
- 3-5 ks stroužků česneku
- 2 ks staré rohlíky máčené v mléce
- 2 ks vejce
- 1 ks velké cibule
- strouhanka dle potřeby
- olej na smažení
- majoránka
- pepř
- sůl
- Na nálev:
- 3 l pitné vody
- 0,8 l octa
- 10 lžiček soli
- 5 lžiček cukru krystal
- 3 lžičky hořčičného semínka
- 20 ks kuliček černého pepře
- 15 ks kuliček nového koření
- 4 ks bobkové listy
- 1 ks feferonky
- Na dohotovení:
- cibule, feferonky, masité papriky
- vhodné zavařovací sklenice s víčky
- worcesterská omáčka, kečup nebo protlak, sojová omáčka
- Smícháme v hrnci vodu s octem, přidáme všechno koření, feferonku, cukr a sůl, vše povaříme tak 10 minut, necháme vychladnout a stát, nejlépe do druhého dne, pak nálev scedíme
- Pomocí mlýnku na maso umeleme společně kostky bůčku a rybího masa, přidáme i v mléce máčené, vymačkané rohlíky, kousky cibule a stroužky česneku, do směsi pak zamícháme koření, směs osolíme, doplníme o strouhanku, dáme ji tolik, aby koule pěkně držely pohromadě
- Tvarujeme kuličky velikosti sousta, ani velké, ani moc malé, ty pak usmažíme, pěkně dozlatova, na větším množství dobře rozpáleného oleje
- Cibule oloupeme, nakrájíme na tenčí kolečka, papriky zbavené jadřinců na větší proužky
- Prochladlé kuličky vyskládáme ve vrstvách do zavařovacích sklenic, nejprve dáme vrstvu cibule, papriky, pak narovnáme rybí kuličky, uděláme další vrstvu cibule a papriky a opět vyskládáme koule… až budou sklenice skoro úplně plné, přidáme do nich po jedné menší feferonce, 1 lžíci kečupu nebo protlaku, sojové omáčky a nakonec lžičku worcesterské omáčky
- Sklenice důkladně uzavřeme víčky, sterilujeme krátce, stačí při 80 °C 5 až 10 minut, jen aby se víčka dobře zatáhla
- Po vychladnutí sklenice razantně protřepeme, zajistíme tak, aby se obsah ve sklenicích dobře promíchal, necháme nejméně 1 měsíc odležet, ale nejlepší jsou, takto připravené rybí koule, až za 3 měsíce!
Můj final :
palice česneku, 300g slaniny, 350g gothaje, cca 2kg rybiho masa(2 cejni, tloušť a karas), 5 cibuli čalotka, 7 normoš, nalev deko