rybí kuličky od táty

To je trochu jinačí, ..... ty moje: očištěné ryby lehce povařím v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem (jdou potom od velkých kostí) stačí zhruba 10 minutek. potom obrané maso umelu a přidám třeba gothaj nebo špekáček (vůbec není špatná třeba i namletá anglická, ale ne moc. - taky umlet. Cibuli, česnekem moc nešetřit, pepř, vejce, majoránku, dosolit, přidat trochu podravky nebo vegety a dohustit trochou strouhanky. nechat tak 3 hoďky v chladnu odležet a smažit.

jinak lák je normální míň kyselé deko, nebo starší použitý lák z okurek. Pozor - do láku dávat kuličky vychladlé

 

jinej recept:

  • 750 g rybího masa bez kůže a kostí (ideálně více druhů)
  • 750 g mletého vepřového bůčku
  • 3-5 ks stroužků česneku
  • 2 ks staré rohlíky máčené v mléce
  • 2 ks vejce
  • 1 ks velké cibule
  • strouhanka dle potřeby
  • olej na smažení
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 3 l pitné vody
  • 0,8 l octa
  • 10 lžiček soli
  • 5 lžiček cukru krystal
  • 3 lžičky hořčičného semínka
  • 20 ks kuliček černého pepře
  • 15 ks kuliček nového koření
  • 4 ks bobkové listy
  • 1 ks feferonky
  • Na dohotovení:
  • cibule, feferonky, masité papriky
  • vhodné zavařovací sklenice s víčky
  • worcesterská omáčka, kečup nebo protlak, sojová omáčka
  1. Smícháme v hrnci vodu s octem, přidáme všechno koření, feferonku, cukr a sůl, vše povaříme tak 10 minut, necháme vychladnout a stát, nejlépe do druhého dne, pak nálev scedíme
  2. Pomocí mlýnku na maso umeleme společně kostky bůčku a rybího masa, přidáme i v mléce máčené, vymačkané rohlíky, kousky cibule a stroužky česneku, do směsi pak zamícháme koření, směs osolíme, doplníme o strouhanku, dáme ji tolik, aby koule pěkně držely pohromadě
  3. Tvarujeme kuličky velikosti sousta, ani velké, ani moc malé, ty pak usmažíme, pěkně dozlatova, na větším množství dobře rozpáleného oleje
  4. Cibule oloupeme, nakrájíme na tenčí kolečka, papriky zbavené jadřinců na větší proužky
  5. Prochladlé kuličky vyskládáme ve vrstvách do zavařovacích sklenic, nejprve dáme vrstvu cibule, papriky, pak narovnáme rybí kuličky, uděláme další vrstvu cibule a papriky a opět vyskládáme koule… až budou sklenice skoro úplně plné, přidáme do nich po jedné menší feferonce, 1 lžíci kečupu nebo protlaku, sojové omáčky a nakonec lžičku worcesterské omáčky
  6. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, sterilujeme krátce, stačí při 80 °C 5 až 10 minut, jen aby se víčka dobře zatáhla
  7. Po vychladnutí sklenice razantně protřepeme, zajistíme tak, aby se obsah ve sklenicích dobře promíchal, necháme nejméně 1 měsíc odležet, ale nejlepší jsou, takto připravené rybí koule, až za 3 měsíce!

Můj final :

palice česneku, 300g slaniny, 350g gothaje, cca 2kg rybiho masa(2 cejni, tloušť a karas), 5 cibuli čalotka, 7 normoš, nalev deko