kofty Haré Krišna

indické zeleninové kuličky

Recept je tak trochu okopčený z Krišňáckého webu webu, který ale už chvíli neexistuje, proto ten název.

Časově trochu náročnější příprava, ale stojí to za to. Taky je fajn mít k dispozici friťák, jinak je potřeba značné množství oleje.

Suroviny omáčka:

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • ½ čajové lžičky prášku žluté asafetidy (ločidla *)
  • 600 g rajského protlaku
  • 1 čajová lžička sušené bazalky
  • 2 čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1½ čajové lžičky cukru

Suroviny kofty:

  • 500 g nastrouhaného květáku
  • 700 g nastrouhaného zelí (asi mělo být bíle - ale jde to evidentně i s červeným)
  • 250 g cizrnové mouky
  • ½ čajové lžičky prášku žluté asafetidy (ločidla)
  • 1 čajová lžička mletého indického kmínu
  • 1½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička garam masaly
  • ½ čajové lžičky červeného (cayenne) pepře
  • olej na smažení

Postup omáčka:

Zahřejte mírně v hrnci olej. Když je horký, vhoďte do něho bobkové listy a 1 minutu posmažte až začnou vonět. Vsypte asafetidu a krátce ji posmažte.

Přimíchejte rajský protlak a bazalku. Zvyšte teplotu a doveďte k varu, snižte teplotu a zvolna vařte 10 minut či až se obsah trochu zmenší. Přidejte sůl, pepř a cukr, odstavte ze zdroje tepla a nenechte vystydnout.

Postup kofty:

Smíchejte všechny přísady na kofty v míse až jsou dobře promíchané. Nepřidávejte vodu! Ideálně ze zelí vymačkejte vodu. Směs by měla být suchá a kuličky tuhé. Nedovolte aby si směs sedla, ale vyválejte ji do přibližně 24 kuliček. Rozpalte olej v hrnci nebo woku na teplotu 180° C. Opatrně vložte do oleje polovinu kuliček.
Nehýbejte s nimi dokud nezmění barvu a nevyplavou na povrch.

Smažte kofty asi 2-3 minuty dokud nevystoupí na povrch a nezačnou měnit barvu.

Snižte teplotu a smažte je dalších 8-10 minut, dokud nejsou červenohnědé.

Vyndejte je z oleje a nechte odkapat na kuchyňských papírových ubrouscích. Zvyšte opět teplotu oleje na 180° C a osmažte zbývající kofty.

Před podáváním namočte kofty na 10 minut do horké omáčky aby se mohly plně nasáknout a staly se kyprými a šťavnatými.

Tak ať chutnají!

 

TIP: Nemusí to být nutně kuličky. Docela dobře drží tvar i placičky cca 5-7cm průměr a 2cm vysoké, které se dají snadno uplácat v ruce. Při olejové hladině cca 2-3 cm se tak krásně rovnoměrně osmahnou.

 

* Ločidlo nebo také "Čertovo lejno" mi dalo asi nejvíce zabrat - navštívil jsem asi 3 obchody s kořením, našel jsem ho na vinohradech v krámku "RE" http://www.repraha.cz/, stejně jako Garam masalu.

kofty Haré Krišna