kapří a sumčí hranolky
kapří a sumčí hranolky s citronovou a koprovou majonézouKapří hrany
ingredience:
- 600 g malých kapřích filetů
- 2 lžíce oleje
- 1,5 dcl suchého bílého vína
- 3/4 až celé balení kořenicí směsi na ryby
(ideálně Kotányi, ale celkem sedí i Vitana) - 4 stroužky česneku
- pepř
- 2/3 mouky a 1/3 strouhanky na obalení
popstup:
- Kusy masa namarinujeme spolu s kořením, česnekem, olejem, vínem a pepřem minimálně půl hodiny předem, ale klidně si vše připravte i den předem, přikryjte a dejte do lednice.
- Následně obalujeme buď jen v mouce, a nebo ve směsi mouky a strouhanky,
- smažíme buď ve friťáku, nebo v tak 2cm vrstvě oleje, vždy po jedné porci, aby se olej příliš neochladil.
Sumčí hrany
ingredience:
- sumčí filety (alespoň pul kila)
- koření na ryby (červené)
- na obalení: mouka se strouhankou (2 díly mouky a 1 díl strouhanky)
postup:
- Sumčí maso i s kůží zbavíme případných kostí a nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. Dobře osolíme a opepříme, případně okořeníme směsí, která sůl obsahuje
- necháme odležet v chladu
- poté obalíme ve směsy mouky, strouhanky a sladke papriky
- fritujeme
Majolky
Citronónová: 300g majolky, lžička citronove kury a lžíce citronove štávy
Koprová: citronova + kopr + nadrobno okurka