zapečená treska s chřestem a kaší
inspirace ze ŠvédskaRecept je převzatý z webu, který je ne vždy funkční - proto si přepisuji k sobě a hlavně pro velký úspěch :).
Ingredience
- 1 kg rybího masa - já měl filety z Norské výpravy (orginál: 600 g filé tresky nebo jiné bílé ryby)
- 500g zeleného chřestu (orig: 400 g zeleného nebo bílého chřestu, spařeného a nakrájeného na menší kousky)
- 200 g uleželého sýra (třeba švédský västerbotten, gruyère nebo čedar), strouhaného
- několik stonků kopru, nasekaného
- 4 plátky citronu
- sůl a pepř
Na kaši
- 1-2 kg brambor (org: 1 kg brambor varného typu C)
- 180g másla (org: 2 lžíce másla + na vymazání formy)
- muškátový oříšek
- 3 žloutky (orig 2 ks)
- sůl
- pepř
Na omáčku
- 1 lžíce oleje
- 2 cibule (orig: 1 cibule, nakrájená najemno)
- 2 stroužky česneku, nasekané
- rajčatový protlak 120g (orig 1 lžíce rajčatového protlaku)
- 200 ml rybího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- 300 ml 12% smetany
- kůra z 1 citronu
- sůl
- bílý pepř
Postup
Tresku omyjeme a z obou stran osolíme a opepříme. Nakrájíme ji na menší kousky.
Připravíme omáčku. Na oleji osmažíme cibuli s česnekem.
Přidáme rajčatový protlak a 3 minuty za stálého míchání podusíme.
Zalijeme vývarem, vínem a smetanou.
Vaříme na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
Osolíme, opepříme a přidáme citronovou kůru.
Připravíme kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě.
Scedíme, přidáme máslo a rozmačkáme je nebo rozmixujeme dohladka. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Do kaše přimícháme vaječné žloutky a naplníme jí zdobicí sáček.
Do vymazané formy na pečení pomocí zdobicího sáčku po stranách nastříkáme bramborovou kaši.
Doprostřed rovnoměrně rozložíme kousky tresky a chřestu. Zalijeme omáčkou a posypeme sýrem.
Pečeme v troubě předehřáté na 225 °C přibližně 10 minut (já nechal asi 15-20), dokud povrch nezezlátne.
Vytáhneme z trouby a necháme 10 minut uležet. Podáváme ozdobené koprem a plátky citronu.
