zapečená treska s chřestem a kaší

inspirace ze Švédska

Recept je převzatý z webu, který je ne vždy funkční - proto si přepisuji k sobě a hlavně pro velký úspěch :).

Ingredience

  • 1 kg rybího masa - já měl filety z Norské výpravy (orginál: 600 g filé tresky nebo jiné bílé ryby)
  • 500g zeleného chřestu (orig: 400 g zeleného nebo bílého chřestu, spařeného a nakrájeného na menší kousky)
  • 200 g uleželého sýra (třeba švédský västerbotten, gruyère nebo čedar), strouhaného
  • několik stonků kopru, nasekaného
  • 4 plátky citronu
  • sůl a pepř

Na kaši

  • 1-2 kg brambor (org: 1 kg brambor varného typu C)
  • 180g másla (org: 2 lžíce másla + na vymazání formy)
  • muškátový oříšek
  • 3 žloutky (orig 2 ks)
  • sůl
  • pepř

Na omáčku

  • 1 lžíce oleje
  • 2 cibule (orig: 1 cibule, nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • rajčatový protlak 120g (orig 1 lžíce rajčatového protlaku)
  • 200 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 300 ml 12% smetany
  • kůra z 1 citronu
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

Tresku omyjeme a z obou stran osolíme a opepříme. Nakrájíme ji na menší kousky.

Připravíme omáčku. Na oleji osmažíme cibuli s česnekem.

Přidáme rajčatový protlak a 3 minuty za stálého míchání podusíme.

Zalijeme vývarem, vínem a smetanou.

Vaříme na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.

Osolíme, opepříme a přidáme citronovou kůru.

Připravíme kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě.

Scedíme, přidáme máslo a rozmačkáme je nebo rozmixujeme dohladka. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Do kaše přimícháme vaječné žloutky a naplníme jí zdobicí sáček.

Do vymazané formy na pečení pomocí zdobicího sáčku po stranách nastříkáme bramborovou kaši.

Doprostřed rovnoměrně rozložíme kousky tresky a chřestu. Zalijeme omáčkou a posypeme sýrem.

Pečeme v troubě předehřáté na 225 °C přibližně 10 minut (já nechal asi 15-20), dokud povrch nezezlátne.

Vytáhneme z trouby a necháme 10 minut uležet. Podáváme ozdobené koprem a plátky citronu.

zapečená treska s chřestem a kaší