Mrkváč (carrot cake)

Vynikající, s láskou pečený - to je podmínka!

Suroviny - korpus

  • cukr 175 g (1 hrnek)
  • strouhaná mrkev (narobno nasekaná / odstředěná)
  • vlašské ořechy 120g (nadrobno nasekané/nastrouhané)
  • 3 vejce
  • olej 3/4 hrnku
  • vanilkový cukr (2 lžíce)
  • hladká mouka 175g (1 hrnek)
  • muškátový oříšek 1/8 - nastrouhat
  • skořice, mletý zázvor - po jedné lžičce
  • prdopeč(prášek do pečení), jedlá soda - oboje 1/2 sáčku

Suroviny - krém

  • měkký tvaroh (choceňský)
  • riccota - 1 vanička
  • smetana ke šlehání
  • 1/3 másla
  • vanilkový a moučkový curk
  • nahrubo nasekaná vlašáky - 80g - na ozdobu

Postup

  1. Do velké misky naházet mrkev, vejce, ořechy, olej, cukr a ručně smíchat.
  2. Mouku smíchat se sodou, přidat prdopeč, muškátový oříšek, skořici a zázvor. Tuto smíchanou směsku postupně zamíchat se zbytkem ve velké míse, aby vzniklo hladké těsto.
  3. Formu vyložit pečícím papírem. Nalít do ní těsto a péct v rozehřáté troubě asi 1 hodinu a 10-20 min na 140°C.
  4. Než se korpus dopeče, připraví se náplň. Do mísy naházet tvaroh, riccotu, cukr moučku i vanilkový. Po rozpuštění cukru postupně přimíchat povolené máslo. Pokud nebude dostatečně změklé, utvoří se máslové hrudky. Nakonec přidáme našlehanou šlehačku.
  5. Kourpus po vyhladnuté překrojit horizontálně na 2-3 části, podle toho jak je vysoký. Mezi ně naplácat krém a spojit dohromady. Zbylý krém namazat na povrch dortu a posypat oříšky nahrubo nakrájenými. E vuala - hotovo.
  6. Po 12h v chládku nakrájet.

 

Mrkváč (carrot cake)