Mrkváč (carrot cake)
Vynikající, s láskou pečený - to je podmínka!Suroviny - korpus
- cukr 175 g (1 hrnek)
- strouhaná mrkev (narobno nasekaná / odstředěná)
- vlašské ořechy 120g (nadrobno nasekané/nastrouhané)
- 3 vejce
- olej 3/4 hrnku
- vanilkový cukr (2 lžíce)
- hladká mouka 175g (1 hrnek)
- muškátový oříšek 1/8 - nastrouhat
- skořice, mletý zázvor - po jedné lžičce
- prdopeč(prášek do pečení), jedlá soda - oboje 1/2 sáčku
Suroviny - krém
- měkký tvaroh (choceňský)
- riccota - 1 vanička
- smetana ke šlehání
- 1/3 másla
- vanilkový a moučkový curk
- nahrubo nasekaná vlašáky - 80g - na ozdobu
Postup
- Do velké misky naházet mrkev, vejce, ořechy, olej, cukr a ručně smíchat.
- Mouku smíchat se sodou, přidat prdopeč, muškátový oříšek, skořici a zázvor. Tuto smíchanou směsku postupně zamíchat se zbytkem ve velké míse, aby vzniklo hladké těsto.
- Formu vyložit pečícím papírem. Nalít do ní těsto a péct v rozehřáté troubě asi 1 hodinu a 10-20 min na 140°C.
- Než se korpus dopeče, připraví se náplň. Do mísy naházet tvaroh, riccotu, cukr moučku i vanilkový. Po rozpuštění cukru postupně přimíchat povolené máslo. Pokud nebude dostatečně změklé, utvoří se máslové hrudky. Nakonec přidáme našlehanou šlehačku.
- Kourpus po vyhladnuté překrojit horizontálně na 2-3 části, podle toho jak je vysoký. Mezi ně naplácat krém a spojit dohromady. Zbylý krém namazat na povrch dortu a posypat oříšky nahrubo nakrájenými. E vuala - hotovo.
- Po 12h v chládku nakrájet.
